ЕФЕКТИВНЕ ПОЗАКОРЕНЕВЕ ПІДЖИВЛЕННЯ ЗЕРНОБОБОВИХ КУЛЬТУР

Зернобобові - соя, горох, нут - цінні попередники у сівозміні та важливі експортні культури. Їх урожай залежить від продуктивності процесу азотфіксації, на який значною мірою можна впливати за допомогою добрив.

Специфічною особливістю зернобобових культур є їх потреба у молібдені - складовій частині ферментів нітрат- і нітритредуктаза, під дією яких окислені форми азоту NO2, NO3 повинні трансформуватись у відновлені NH3 і NH2. Дефіцит молібдену найчастіше проявляється на легких ґрунтах та на підкислених ґрунтових відмінах сірих лісових і чорноземних ґрунтів.

У сої процес азотфіксації, у симбіозі з бульбочковими бактеріями, розпочинається у фазі двох справжніх листків, а тому достатнє забезпечення рослин молібденом у цей період є дуже важливим. Із цією метою компанія «ЕКООРГАНІК» радить провести позакореневе підживлення мікродобривом ЕКОЛАЙН Молібден (Комплексний) 0,5 – 1,0 л/га (від фази 2–х справжніх листків до бутонізації). Погодні умови травня цього року не надто сприятливі для зернобобових, тому варто додати у бакову суміш ЕКОЛАЙН Фосфітний (К-Аміно) 1,0 л/га, щоб зменшити негативний вплив стресових факторів.

Незбалансованість умов мінерального живлення призводить до зниження врожаю та погіршення його якості. На карбонатних ґрунтах можливий прояв дефіциту заліза та цинку, а на кислих - кальцію. Симптоми нестачі заліза та цинку візуально проявляються на листках сої у вигляді міжжилкового хлорозу, що є результатом комплексного порушення розвитку рослин на ґрунтах з лужною реакцією та (або) високою концентрацією солей у ґрунтовому розчині. Хлороз може посилюватись на переущільненому, перезволоженому ґрунті та під час похолодань. Для усунення проявів дефіциту заліза та цинку пропонуємо провести позакореневе підживлення добривами ЕКОЛАЙН Залізо (Хелат), ЕКОЛАЙН Цинк (Хелат) у фазу початку формування бобів у дозах 0,5 – 1,0 л/га.

За дефіциту кальцію рослини затримуються в рості, а на коренях утворюється менше колоній азотфіксуючих бактерій (бульбочок). До того ж ці бульбочки менші за розміром, мають світліший колір у розрізі, менш активні. На дуже кислих ґрунтах бульбочки можуть не утворюватися взагалі. Для усунення дефіциту кальцію рекомендуємо застосовувати спеціальне добриво ЕКОЛАЙН Кальцій-Бор (Хелати) 1,5 – 2,0 л/га у фазу бутонізації.

Виповненість бобів, а, отже, і врожай зерна сої залежить від повноти запилення квіток, тому на початку формування бобів рослини бажано підживити спеціальними добривами ГРОС Квіцеліум (1,0 – 1,5 л/га) та ЕКОЛАЙН Бор (Органічний) 0,5 – 1,0 л/га.

У період формування зерна в бобах рослини потребують посиленого живлення азотом та збалансованого забезпечення іншими макро та мікроелементами. У цей час рекомендуємо провести позакореневе підживлення 5–6% розчином карбаміду у поєднанні з ЕКОЛАЙН Бобовий (Хелати) у дозі 1,5 – 2,0 л/га. На площах, ушкоджених павутинним кліщем, разом з акарицидом доцільно внести ЕКОЛАЙН Магній (Хелати) 1,5 – 2,0 л/га для стимулювання відновлення хлорофілу та інтенсифікації процесу фотосинтезу.

 

Останні новини