Особливості позакореневого підживлення озимих зернових навесні 2020 року

 

Озимі зернові – основні хлібні культури, які забезпечують продовольчу безпеку та експортний потенціал нашої країни, тому їх вирощуванню приділяється особлива увага.

Погодні умови цьогорічної зими абсолютно нетипові для України: за перші два зимові місяці температурний режим коливався в межах від –2-30С до +5-70С удень, сніговий покрив відсутній. Ці фактори можуть призвести до істотного виснаження рослин. Навіть ті пізні посіви, які зараз кращі на вигляд, потрапивши у несприятливі погодні умови впродовж наступних двох місяців, можуть значно втратити потенціал урожайності.

Як зазначають фітопатологи, нинішня ситуація сприяє розвитку більшості патогенів грибної природи, що також може негативно вплинути на формування елементів продуктивності зернових. У той же час, опублікований наприкінці січня цього року прогноз від НААНУ достатньо обережний у своїх передбаченнях, оскільки невідомо, що буде з погодою впродовж найближчих місяців. На практиці ж, під час огляду посівів озимої пшениці у південному регіоні було відмічено ураження хворобами. Крім того, частина посівів переросла, а тому сніговий покрив навіть протягом кількох днів може спричинити сильніший прояв хвороб. В окремих регіонах, через нестачу вологи, на глибині від 20-30 см ґрунт абсолютно сухий, що може істотно загальмувати розвиток рослин у весняний період.

E:\panets\reklama\агроном\IMG_20200114_101028.jpg

Стан посіві озимої пшениці. Одеська обл. Січень 2020

Усі ці фактори дають підставу говорити про необхідність диференціювання та, можливо, інтенсифікації раннього підживлення озимих.

На нашу думку, у ранньовесняний період найбільш необхідними будуть такі спеціальні добрива:

  • Продукти із вмістом фосфору в формі фосфіту (1,0-1,5 л/га) – як доповнення до фунгіцидів та стимуляторів росту. Так, найпопулярніше фосфітне добриво компанії «ЕКООРГАНІК» ЕКОЛАЙН Фосфітний (К), окрім фунгіцидної дії, стимулює розвиток кореневої системи, сприяє підвищенню стійкості рослин до несприятливих погодних умов, забезпечує рослини фосфором, який необхідний для засвоєння азоту та калію при низьких температурах.
  • Комплексні композиції з мікро та макроелементами (1,0-2,0 л/га) - для стимулювання більш активного протікання фізіологічних процесів в рослині (наприклад, ЕКОЛАЙН Магній (Хелати)).

    У разі продовження процесу виснаження рослин, погіршення у лютому-березні погодних умов актуальним буде забезпечення рослин додатковим джерелом енергії при відновленні вегетації. Для того, щоб допомогти рослинам подолати стрес, забезпечити їх поживними речовинами у вигляді амінокислот, рекомендуємо спеціальне добриво із вмістом легко-доступного фосфору (фосфіту) та комплексом мікроелементів з амінокислотами - ЕКОЛАЙН Фосфітний (К-Аміно) (1,5-2,0 л/га). Для коригування фітогормонального балансу рослин, підживлення комплексом макро та мікроелементів (в т.ч. молібден, цинк, мідь) з амінокислотами оптимальним є ЕКОЛАЙН Універсал Ріст (Аміно) (1,0-1,5 л/га)

    Яка б ситуація не склалася на ваших полях, представники компанії «ЕКООРГАНІК» готові допомогти підібрати оптимальні продукти чи розробити системи підживлення як для озимих культур при відновленні вегетації, так і для обробки насіння чи живлення ярих культур.

    Виключно фосфітні форми фосфору у найвищих концентраціях, композиції із вмістом мікроелементів та біологічно активних речовин, відмінне поєднання у бакових сумішах із засобами захисту рослин та підвищення їх ефективності завдяки буферним властивостям і, разом з тим, доступна вартість – це ті особливості, які вирізняють продукцію «ЕКООРГАНІК» на ринку України.

Останні новини