Підживлення плодових зерняткових у другій половині вегетаційного періоду

Липень в агро-кліматичних умовах нашої країни є важливим періодом у формуванні врожаю плодів поточного року та плодових бруньок врожаю наступного року. У цей час мінеральне живлення рослин, його збалансованість за окремими елементами має вкрай важливе значення.

Доступність елементів мінерального живлення у значній мірі залежить від властивостей самого ґрунту та його вологості.

Важливе значення для мінерального живлення плодових зерняткових культур має реакція ґрунтового розчину. Для яблунь та груш оптимальними є злегка кислі або нейтральні ґрунти (рН 5,8-7,0). У дерев, що ростуть на кислих ґрунтах (рН нижче 5,5), часто спостерігається істотне уповільнення росту, зумовлене поганим засвоєнням фосфору, кальцію, калію, магнію, азоту та бору. Алюміній і марганець у таких ґрунтах є більш доступними та інколи можуть бути навіть токсичними для рослин і призводити до зниження врожайності. На лужних ґрунтах (рН понад 7,5) фосфор, азот, залізо, мідь, цинк і бор часто також є недоступними. Враховуючи, що сади найчастіше висаджують саме на таких ґрунтах, потрібно слідкувати за станом рослин та, за необхідності, проводити позакореневі підживлення критично важливими елементами.

В умовах гострого дефіциту або обмеженої доступності окремих елементів із ґрунту позакореневі підживлення є швидким та ефективним способом забезпечення рослин, квіток або плодів потрібними елементами живлення і є серйозним фактором впливу на формування врожаю та якості плодів.

Підживлення доцільно проводити у період від досягнення плодами зерняткових розміру «грецький горіх» до початку дозрівання. У цей час важливо забезпечити рослини елементами, відповідальними за формування якісних показників врожаю. Для цього рекомендуємо бакову суміш ЕКОЛАЙН Кальцій-Бор (Хелати) 2,0 – 2,5 л/га + ЕКОЛАЙН Фосфітний (К–Zn) 1,5 л/га. За потреби підживлення добривом ЕКОЛАЙН Кальцій-Бор (Хелати) у дозі 2,0 л/га бажано повторити через 12–15 днів.

У разі проведення листкової діагностики та встановлення потреби в інших елементах мінерального живлення можемо підібрати відповідні композиції з асортименту добрив компанії «ЕКООРГАНІК». Для садів з системами краплинного зрошення пропонуємо підживлення рідкими NPK комплексами із нової лінійки ФІТОСТАРТ.

E:\panets\ФОТО ВІДЕО\КУЛЬТУРИ\груша\jumpstory-download20200721-140257.jpg

Останні новини