Підживлення посівів озимого ріпаку восени 2020 року

Осінні позакореневі підживлення озимого ріпаку потрібні для формування потужної кореневої системи, накопичення цукрів для успішної перезимівлі та оптимізації умов мінерального живлення на початку формування елементів продуктивності, яке відбувається з осені. Процес диференціації генеративних органів у рослин озимого ріпаку проходить у фазі розетки (6-8 листків), - збалансоване мінеральне живлення у цей період і довший термін закладання бруньок на верхівці кореневої шийки забезпечують вищу продуктивність. Дефіцит елементів живлення у цей час є однією з основних причин зниження врожайності ріпаку, особливо при пізніх строках посіву.

Для успішної перезимівлі рослини слід з осені забезпечити ключовими елементами мінерального живлення, зокрема бором. Гостра нестача бору в осінній період призводить до негативних наслідків: деформації та дуплистості кореневої системи, гальмування її росту і розвитку; недостатнього розвитку провідних пучків і точки росту; зниження накопичення цукрів та їх транспортування до кореневої шийки; погіршення морозо- і зимостійкості рослин і перезимівлі у цілому.

Нестача бору найчастіше проявляється на ґрунтах легкого гранулометричного складу, заболочених, кислих, провапнованих ґрунтах, у періоди сильної посухи. Виходячи з цього, пропонуємо такі варіанти позакореневого підживлення озимого ріпаку добривами «ЕКООРГАНІК»:

  • На посівах з візуальними проявами нестачі бору - ЕКОЛАЙН Бор (Органічний) 1,0 л/га.
  • За прояву стресу на рослинах ріпаку - ЕКОЛАЙН Фосфітний (К) 1,0 л/га + ЕКОЛАЙН Бор (Преміум) 1,0 л/га. Поєднання бору з амінокислотами сприяє швидкому засвоєнню бору та накопиченню цукрів у кореневій шийці при нестійких погодних умовах осені.
  • На ґрунтах легкого гранулометричного складу, еродованих, де можливий прояв нестачі магнію і бору - ЕКОЛАЙН Бор (Преміум) 1,0 л/га + ЕКОЛАЙН Магній (Хелати) 1,0 л/га + ЕКОЛАЙН Фосфітний (К) 1,0 л/га.
  • На полях з рН нижче 5,0 може проявлятись нестача молібдену - при цьому рослини відстають у рості та розвитку, листки менші за розміром. Для таких площ краще використовувати борне добриво ЕКОЛАЙН Бор (Опті) 1,0 – 1,5 л/га.

E:\panets\розсилки\зображення_viber_2020-09-15_16-55-53.jpg

 

Дослід у ТОВ «Агропродсервіс», Тернопільська обл. К – контроль (без позакореневого підживлення), 1 – ЕКОЛАЙН Фосфітний (К) 0,5 л/га + ЕКОЛАЙН Бор (Органічний) 1,0 л/га. Результати обліку 15.09.2020 (через 10 днів після внесення): вага 3-х рослин: К – 75 г, 1 – 160 г; діаметр кореневої шийки: К – 0,5 см, 1 – 0,7 см

 

Останні новини