Позакореневе підживлення цукрових буряків

pozakoreneve-pidzhivlennya-tsukrovih-buryakiv
pozakoreneve-pidzhivlennya-tsukrovih-buryakiv

Найбільш відповідальний період у цукрових буряків для закладання високого рівня врожайності - це перші кілька тижнів після сходів. Цей етап є критичним для розвитку кореневої системи та підтримки здоров’я провідних пучків. У цей час відбувається утворення камбіальних кілець. Кількість і розмір цих кілець визначають рівень майбутнього врожаю. Ряд несприятливих умов - дефіцит вологи, поживних речовин, температурний і гербіцидний стреси сповільнюють ріст камбіальних кілець і спричинюють недобір урожаю. Тому доцільно зробити корекцію живлення за допомогою позакореневого внесення у фазу 4-5 пар листків Еколайн Фосфітний (К) 1,5-2,0 л/га або Грос Фосфіто NP 1,5 л/га + Еколайн Універсал Ріст (Хелати) 1,5 л/га. За нестачі магнію у фазу змикання листків у рядку - Еколайн Магній (Хелати) у дозі 1,5-2,0 л/га.

Пізні посіви цукрового буряку, що потрапляють у несприятливі погодні умови, навіть за достатнього забезпечення поживними речовинами рекомендовано підживлювати мікроелементами позакоренево. Особливо чутливими до дефіциту мікроелементів є молоді рослини. Потреба у мікроелементах за позакореневого живлення становить: Mn 250-800 г/га, В 250-400 г/га, Zn 200-350 г/га, Cu 60-80 г/га, Mo 3-15 г/га.

Цукрові буряки - класична борофільна культура. Нестача бору призводить до відмирання точок росту, захворювання провідних пучків, яке може перейти до гнилі сердечка, дуплистості коренеплодів. З фази 6-го листка до змикання листків у міжряддях рекомендуємо Еколайн Бор (Преміум) від 1,0 л/га до 1,5 л/га з додаванням Еколайн Магній (Хелати) 1,5-2,0 л/га.

У випадку проведення діагностики і встановлення потреби в інших елементах та з метою профілактики грибних та бактеріальних хвороб, а також підвищення посухостійкості та жаростійкості, покращення засвоєння азоту можливе внесення і інших добрив, зокрема: Еколайн Марганець (Хелат) 0,5-1,0 л/га , Еколайн Мідь (Хелат) 1,0-1,5 л/га, Еколайн Залізо (Хелат) 1,0 л/га.

На заключному етапі вирощування цукрових буряків важливо приділити увагу якості цукросировини. Крім підживлення рослин бором у дозі 1,0 л/га одночасно з останньою обробкою фунгіцидами хороші результати в плані підвищення цукристості та зменшення вмісту альфа амінного азоту дає внесення Еколайн Фосфітний (К-Аміно) у дозі 1,5 л/га.

Останні новини